Haptotherapie

Wat is haptotherapie?

In de haptonomie wordt de mens als één geheel gezien: het lichaam, de gedachten en de emoties hangen allemaal met elkaar samen. Geestelijke stress heeft weerslag op het lijf en lijfelijke klachten hebben andersom ook invloed op de geest. Het lichaam kan zo veel informatie geven.

Haptonomie betekent letterlijk de leer van de aanraking of tastzin. De huid is het grootste zintuig dat de mens heeft en door de tastzin serieus te nemen, word je je bewust van wat je voelt en hoe je daarmee omgaat.

Haptotherapie begeleidt je hierin. Aanraking en gevoel staan centraal in de behandeling. Je leert dat je naast denken ook mag voelen en hoe je de signalen van je lichaam kan interpreteren. Dit helpt je bij het aanvoelen van je mogelijkheden en beperkingen, het maken van keuzes met gevoel voor jezelf in relatie tot anderen.

Redenen voor behandeling

- Lichamelijke klachten zonder duidelijk aanwijsbare oorzaak of veroorzaakt door spanningen, zoals rug-, buik- en hoofdpijn, spierverkramping of slaapstoornissen.
- Stress en overbelasting en klachten als een burn out, chronische pijn en RSI.
- Problemen met acceptatie, bijvoorbeeld van een ziekte, handicap of persoonlijk verlies.
- Relationele problemen, vooral met intimiteit.
- Begeleiding op het vlak van persoonlijke groei en het ervaren van jezelf, waar je grenzen liggen en hoe je jezelf kan blijven in contact met anderen.

De behandeling

De haptotherapeut voert eerst een intakegesprek en maakt daarop volgend een behandelplan. Het aantal sessies is afhankelijk van het probleem of de vraag .

De behandeling bestaat onder meer uit gesprekken, aanrakingen op de bank waarbij wordt gekeken naar wat die aanraking doet, en oefeningen buiten de bank. Ook hier is er aandacht voor wat er gebeurt in het contact.

Praktische zaken

Je kunt zonder verwijzing van een arts een afspraak maken. Een behandeling met een tijdsduur van 60 minuten kost 75 euro. Haptotherapie zit niet in basispakket maar wordt wel (deels) vanuit aanvullende verzekeringen vergoed, afhankelijk van de polis.

De haptotherapeute Helene van Gorkum is geregistreerd bij de VVH, de Vereniging voor Haptotherapeuten regnr. 261.

AGB code GZ haptotherapeut 90026354, AGB code praktijk 04002943. Inschrijving KvK 37162416.

Voor meer informatie over haptotherapie kun je ook kijken op www.haptotherapeuten-vvh.nl