Haptotherapie

Wat is haptotherapie?

Haptotherapie is gebaseerd op de menswetenschap haptonomie. Deze wetenschap bestudeert de fenomenen van het menselijk gevoel en gevoelsleven. In de therapie staat jouw gevoelsbeleving centraal en hoe jij omgaat met jezelf en de ander.

Een mens is een voelend wezen. Je hebt gevoel voor jezelf, de ander en je omgeving.

Er zijn voortdurende subtiele, zintuigelijke, lichamelijke gevoelens die je waar kan nemen. Zo geeft je lijf informatie hoe het met je gaat. Je ontdekt hoe je beweegt in het gevoelde contact met de ander. Kun je in alle vrijheid contacten aangaan en afsluiten? Neem je je ruimte in of pas je je aan? Sta je de ander toe jou te ontmoeten en te leren kennen? Voel je je grenzen? Wat zijn jouw verlangens?
Antwoorden op deze vragen geven je inzicht in jouw patroon in het contact met de ander.

Door gebruik te maken van de signalen van je lijf kan je bewuster kiezen welk gedrag in een situatie het meest passend is voor jou. Je neemt regie, de mogelijkheid om je leven richting en vorm te geven.

Meer informatie is te vinden op www.haptotherapeuten-vvh.nl

De behandeling

De behandeling start met een intakegesprek. We kijken wat je vraag is en mijn aanbod vanuit de haptotherapie. Ook kan je ervaren of er een klik is.

De behandeling bestaat uit gesprekken en allerlei ervaringsoefeningen.

Op de behandelbank staat de aanraking centraal. Belangrijk is de ‘affectieve aandachtige’ aanraking. Een aanraking die je helpt, om voor jezelf de vrijheid te voelen, om te ervaren wie je bent met de gevoelens die je hebt. Hierdoor ontwikkel je het besef dat je gevoel er toe doet en daardoor dat jij er toe doet. Het maakt je opener voor het aangaan van contact en het vergroot je draagkracht.

Het aantal sessies verschilt per persoon per vraag.

Redenen voor behandeling

Haptotherapie heeft een breed toepassingsgebied bij de volgende situaties en klachten:
- Overbelasting die zich uit in lichamelijke en psychische klachten als vermoeidheid, spierpijnen, hoofdpijn, slaapproblemen, hyperventilatie, onrust, angst of irritatie
- Burnout
- Omgaan met verandering, verlies of ziekte

 Of bij vragen op het gebied van persoonlijke groei:

- Relationele problemen
- Zorgdragen voor jezelf, opbouw zelfvertrouwen, gevoel krijgen over je grenzen, op een ontspannen manier contact maken met een ander.

Praktische zaken   

Je kan zonder verwijzing een afspraak maken. Een behandeling duurt een uur en kost €75. Een afspraak kan tot 24 uur van te voren worden afgezegd, daarna wordt 50% van het tarief in rekening gebracht. Haptotherapie wordt deels vanuit de aanvullende verzekering vergoed. De hoogte van het bedrag verschilt per verzekering.
Zie ook:

https://haptotherapeuten-vvh.nl/voor-patienten/vergoeding-haptotherapie

Helene van Gorkum
Lid van de VVH nr 261
AGB code GZ haptotherapeut 90026354
AGB code praktijk 04002943
Inschrijving KvK 37162416

Beroepscode:
https://haptotherapeuten-vvh.nl/mediatheek/kwaliteitsdocumenten/87-beroepscode-gz-haptotherapeut-2019/file

Klachtenregeling:
https://haptotherapeuten-vvh.nl/lid-worden/lid-worden-klachtenprocedure